“Çiftlikten Sofralara” entegre iş modelimiz, aynı zamanda doğal kaynakları verimli kullanmayı ve geri dönüştürmeyi esas alan döngüsel yapısı ile özgün bir sürdürülebilirlik modeli oluşturuyor.
Çiftliklerimizin gübrelerini biyogaz tesislerimizde işleyerek yenilenebilir enerjiye dönüştürüyor, elektrik, buhar ve sıcak su elde ediyoruz.
“Doğal lezzet, doğa dostu entegre tesislerde üretiliyor.”
Biyogaz tesislerimizde ürettiğimiz elektrik enerjisi, tesislerimizin enerji ihtiyacının %88’ini karşılayacak seviyeye ulaştı.
2013’ten bu yana biyogazdan yenilenebilir enerji üretimlerimizi 9 kat artırdık. Bu sayede ayrıca 590 bin ton karbonu yakaladık. Bu rakam, faaliyetlerimiz sonucu oluşan sera gazı miktarının yüzde 252 fazlasına denk geliyor.
Enerji üretimi sonrasında biyogaz tesislerimizin çıktılarından organik ve organomineral gübre üretiyor, bu gübrelerle ineklerimizin yemlerinin yetiştirildiği toprakları zenginleştiriyoruz.
Ürettiğimiz gübreler ile her yıl 50.000 ton organik maddeyi toprağa kazandırarak toprağı güçlendirmeyi hedefliyoruz.
2017 yılında TEMA Vakfı ile düzenlediğimiz Organomineral Gübre Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi Akademik Heyet Raporu’na göre organik madde içeriği yüksek (> %5) olan topraklarda yetişen meyve ve sebzelerin kalitesi de yüksek oluyor. Rapora göre ne yazık ki Türkiye topraklarının yüzde 99’unda organik madde içeriği yetersiz.
ÇALIŞMAYI İNCELETesislerimizde kullandığımız suyun tamamını arıtarak doğaya geri veriyoruz.
2015 yılında kullanmaya başladığımız damla sulama sistemini, bitkisel üretim faaliyetlerimizin tamamına yaygınlaştırarak %40’a varan oranda su tasarrufu sağladık.
Enerji ve Gübre Faaliyetlerimiz ile Aldığımız Ödüller
“Avrupa İş Ödülleri” (European Business Awards) 2016-2017 yarışmasında “Çevresel ve Kurumsal Sürdürülebilirlik” kategorisinde Avrupa’nın “En İyi 10 Şirketi” arasına girerek “Onur Nişanı” ile ödüllendirildik.
Çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarımız ve iletişim çalışmaları ile IPRA tarafından her yıl düzenlenen, Golden World Awards‘ta (Altın Küre Ödülleri) “Çevre” kategorisinde büyük ödülü kazandık.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından verilen “Düşük Karbon Ödülleri”nde Türkiye’nin “Düşük Karbon Kahramanları”ndan biri seçildik.
İSO “Enerji Verimliliği Ödülleri” yarışmasında “Organik Atıklardan Enerji Üretimi ve Sera Gazı Azaltımı” projemiz ile “KOBİ Enerji Verimliliği Uygulama Projesi” kategorisinde “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldük.
2020 yılında, bütün üretim tesislerimiz Sıfır Atık Temel Belgesini aldı ve kendi kategorilerinde belge alan ilk özel sektör kuruluşu oldular.